Instrukcja BHP rozmrażania lodówki

Oceń ten artykuł
(31 głosów)

Instrukcja rozmrażania jest dokumentem, który szczegółowo opisuje procedurę eksploatacji urządzeń chłodniczych tj. lodówki, chłodziarki, lady czy szafy chłodnicze. Plansza BHP odnosi się do wymagań sanitarnych sanepidu oraz dotyczących postępowania z żywnością HACCP, zgodnie z którymi każde przedsiębiorstwo zajmujące się produkcją lub dystrybucja żywnością, jest zobowiązane do przestrzegania reguł GMP, obejmujących dobrą praktykę produkcyjną. Druk instrukcji, jak zgodnie z GHP odmrażać, myć i czyścić sprzęt chłodniczy kolejno w punktach opisuje kolejność wykonywanych czynności, począwszy od odłączenia schładzarki z gniazda zasilającego, opróżnienia zawartości, aż po ponowne napełnienie jej asortymentem.
Dokument informujący o procesie rozmrażania maszyn do przechowywania żywności w niskich temperaturach, zawiera rubryki do uzupełnienia nazwy używanego do usuwania nieczystości detergentu oraz rodzaj produktu stosowanego do dezynfekcji powierzchni. Stanowi to formę udokumentowanej zgodności postępowania przy tym procesie, który potwierdza funkcjonujące w przedsiębiorstwie procedury, dotyczące sposobu sprzątania oraz nadzór nad używanymi do tego środkami. Wzór Instrukcji BHP dla rozmrażania lodówek wskazuje aby pozostałości substancji chemicznych użytych przy tej czynności zmyć ciepłą wodą i pozostawić do wyschnięcia (podobnie dłonie). Dopiero tak przygotowane urządzenie można ponownie zapełnić produktami, sprawdzając po około godzinie czy proces schładzania rozpoczął się i przebiega bez zakłóceń.
Instrukcja mycia lodówki do samodzielnej edycji i redagowania, wydruku i pobrania za darmo.

Dodatkowe informacje

  • ilość stron: 2
  • typ pliku: Dokument Word / doc

Dodaj komentarz do dokumentu

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.