Instrukcja BHP dla obsługi tostera, jest drukiem dokumentu wskazującego na bezpieczne reguły posługiwania się urządzeniem. Bezpłatny wzór wskazuje, ze kluczowa jest właściwa lokalizacja tostera, który nie może znajdować się blisko materiałów łatwopalnych oraz takich, które same emitują ciepło jak np. piekarnik czy kuchenka. Przed podłączenie sprzętu gastronomicznego, należy skontrolować stan gniazda, wtyczki oraz kabla i sprawdzić czy obudowa nie jest uszkodzona. Przy posługiwaniu się tosterem wskazane jest ścisłe przestrzeganie punktów zawartych w dokumentacji technicznej oraz wiedzy zdobytej na szkoleniach bhp wstępnym i stanowiskowym. Do czynności niedozwolonych należy obsługa urządzenia za pomocą mokrych rąk, mycie tostera poprzez zanurzenie w wodzie kiedy znajduje się on pod napięciem. Zakazane prace obejmują także: czyszczeni urządzenia, które jeszcze się nie wychłodziło, samodzielne naprawy oraz dopuszczanie do obsługi osób nieupoważnionych. Druk Instrukcji BHP dla tostera wyszczególnia, aby w trakcie wykonywania zadać z użyciem maszyny używać odzieży ochronnej, utrzymywać porządek na stanowisku roboczym a po jej zakończeniu wyjąć wtyczkę zasilającą z gniazda. Podczas czyszczenia tostera należy posługiwać się jedynie wilgotną ściereczka, unikając ścierających proszków mogących uszkadzać powierzchnię lub generować rdzę. W pewnych okresach czasu uzależnionych od intensywności eksploatacji zalecane jest usunięcie okruchów pieczywa zgromadzonego na dnie tostera. Okruchy z dna tostera usuwać okresowo zgodnie z instrukcja danego modelu urządzenia; oczyścić, przetrzeć ściereczką i umieścić ponownie na swoim miejscu (uprzednio odłączyć toster z sieci wysokiego napięcia). Darmowa Instrukcja BHP dla obsługi tostera w formie dokumentu Word, z możliwością edycji, wydruku i pobrania bez opłat.