Instrukcja BHP obsługi patelni elektrycznej, to dokument odnoszący się do podstawowych zasad bezpieczeństwa jakie powinny być spełnione podczas obróbki termicznej produktów spożywczych. Osoby, które przystępują do czynności kulinarnych z urządzeniem powinny być pełnoletnie lub nadzorowane przez instruktora podczas nauki zawodu, oraz posiadać wiedze z zakresu bhp i instrukcji obsługi narzędzia. Zgodnie z bezpłatnym drukiem Instrukcji bezpiecznego używania patelni elektrycznej, przed zastosowaniem przyrządu należy sprawdzić stan techniczny patelni, stan wtyczki, próbnie uruchomić urządzenie i sprawdzić jakość jej działania. Jeżeli stwierdzone zostaną nieprawidłowości lub usterki w działaniu, należy przerwać prace i obserwacje zgłosić natychmiast przełożonemu. Do czynności niedozwolonych podczas obsługi urządzenia należą: pozostawianie rozgrzanej patelni bez obsługi lub nadzoru, brak odzieży ochronnej, usuwanie osłon oraz dokonywanie nieuprawnionych , samowolnych napraw. Niedopuszczalne jest także przeprowadzanie procesów kulinarnych na niesprawnym urządzaniu - patelnia, której uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinna być niezwłocznie odłączona od zasilania i odpowiednio oznakowana. Niedozwolone są także, czyszczenie i mycie bez uprzedniego rozłączenia napięcia oraz obsługa patelni bez odpowiednich uprawnień i przeszkoleń. Wzór formularza Instrukcji BHP przy obsłudze patelni elektrycznej do wydruku, edytowania i pobrania za darmo.