Instrukcja BHP dla szatkownicy jest drukiem formularza informującego o zasadach obowiązujących podczas pracy z danym urządzeniem. Sprzęt ten używany jest w gastronomii oraz przetwórstwie do rozdrabniania i przygotowywania warzyw do kiszenia i surówek, przez wzgląd na swoją wysoką wydajność. Produkty wkładane są po oczyszczeniu do leja zasypowego i poddawane obróbce na tarczach o żądanych parametrach. Obudowa maszyny nie jest wodoszczelna, dlatego też nie zaleca się jej mycia pod strumieniem wody, przechowywania na otwartej przestrzeni oraz w pomieszczeniach, o bardzo dużej wilgotności powietrza. Zgodnie z Instrukcją obsługi szatkownicy przed przystąpieniem do cięcia na piórka warzyw nakazuje się sprawdzenie stanu techniczny sprzętu oraz usuniecie wszelkich zbędnych przedmiotów z wydzielonej strefy i przygotować produktów przeznaczone do rozdrabniania. Podczas mechanicznego krojenia marchewki czy kapusty zaleca się dozowanie ich przez otwór wsadowy, używanie popychacza nie dopuszczając do zablokowania leja zasypowego. Wkładanie rąk pod pokrywę, do zasypu oraz upychanie ręką produktów w czasie rozdrabniania jest kategorycznie zabronione. Podczas obsługi personel musi być ubrany w czyste i higieniczne ubranie ochronne(dopasowany biały fartuch bez luźnych fragmentów oraz ozdób dłoni np.: pierścionków, zegarków, bransoletek).Bezpłatny wzór Instrukcji BHP szatkownicy wskazuje, aby nie używać do rozdrabniania warzyw mrożonych, nie zdejmować noży ani zdejmować pokryw w czasie kiedy maszyna jest w ruchu. Specyfikacja bezpieczeństwa pracy z szatkownicą do pobrania, z możliwością nanoszenia autorskich zmian i wydruku za darmo.