Instrukcja BHP obsługi obieraczki do ziemniaków, to plansza informacyjna niezbędna w każdej kuchni zakładu zbiorowego żywienia, lokalach gastronomicznych, szpitalach czy restauracjach, stołówkach i firmach cateringowych. Urządzenia oczyszczające w gastronomii używane jest do płukania, obierania i skrobania warzyw ziemnych np. marchii czy buraków. Zgodnie z zaleceniami instrukcji bezpiecznej obsługi obieraczkę może obsługiwać jedynie pracownik, który ukończył 18 lat, przeszedł szkolenie z obsługi urządzenia, zapoznał się instrukcją techniczno - ruchową oraz jest ubrany w odzież ochronną. Bezpieczne użytkowania urządzenia zależy od stosowania się do DTR maszyny, instrukcji BHP, należytej konserwacji i właściwego dozoru. Druk Instrukcji obsługi obieraczki wskazuje aby przed przystąpieniem do oczyszczenia ziemniaków przy pomocy sprzętu, nie był on podłączony od sieci energii elektrycznej, również po obraniu należy niezwłocznie wyłączyć go z sieci (nie prowadzić żadnych prac manualnie - czyszczenia, napraw kiedy maszyna jest pod napięciem). Do czynności niedozwolonych podczas prac prowadzących z użyciem sprzętu należy min. wybieranie ręcznie pozostałych warzyw z leja wsypowego przy włączonym zespole napędowym lub dotykanie wirujących elementów, pozostawianie pracujących maszyny bez nadzoru, dopuszczanie osób nieupoważnionych do napraw i regulacji oraz używania do czyszczenia środków ścierających powierzchnię, mogących spowodować pojawieni się rdzy. W sytuacji awarii maszynę należy odłączyć z sieci i powiadomić przełożonego. Wzór Instrukcji BHP dla obieraczki do ziemniaków do pobrania, wydruku z możliwością edytowania za darmo.