Instrukcja BHP dla kucharza, stanowi dokument wskazujący na prawidłowości bezpiecznej i higienicznej pracy na stanowiskach branży gastronomicznej. Druk planszy informacyjnej wskazuje na kluczowe aspekty przestrzegania procedur wewnątrzzakładowych oraz sanitarnych. Wzór formularza wskazuje, ze pracownik przystępujący do pracy musi być zdrowy i posiadać aktualną książeczkę sanepidowską. Kucharz jest zobowiązany nosić odzież ochronną oraz antypoślizgowe obuwie, zabronione jest przebywanie na stanowisku pracy w ubraniu prywatnym, niededykowanego do pracy w kuchni. Wszyscy pracownicy obszaru przygotowywania posiłków powinni zachować czystość rąk, nie nosić w czasie pracy biżuterii czyli pierścionków, wisiorków, kolczyków. Włosy załogi powinny być związane oraz osłonięte czepkiem, a krótkie paznokcie pozbawione powłoki z tworzyw sztucznych i lakieru.
Instrukcja BHP na stanowisku kucharza informuje o najważniejszych czynnościach przed przystąpieniem do obowiązków, w ich trakcie oraz po zakończeniu pracy. Zwraca uwagę na obsługę sprzętów, które przed użyciem powinny być skontrolowane pod kontem kompletności, posiadania osłon, braku uszkodzeń kabla lub gniazda zasilającego. Zarówno instalacja sprzętów, jak i mycie i konserwacja powinny odbywać się po odłączeniu źródeł energii. Dokument podkreśla także kluczową rolę porządku na stanowisku pracy, przechowywania żywności we właściwych temperaturach oraz pozbywają się zbędnych półproduktów oraz odpadów na bieżąco. Procedura bezpieczeństwa wskazuje, zarówno podczas pracy jak i po jej zakończeniu stanowisko musi być czyste, podłoga sucha a drogi transportowe drożne. Instrukcja BHP dla kucharza wzór z możliwością edycji i do pobrania z serwisu za darmo.