Instrukcja BHP obsługi zamrażarki jest planszą, informującą o bezpiecznych zasadach użytkowania urządzenia. Dokument wskazuje kto może przystąpić do pracy z maszyną oraz podkreśla konieczność znajomości przez pracownika instrukcji DRT, procedur BHP oraz ppoż. Dokument informuje na jakich zasadach zachodzi eksploatacja sprzętu, informuje o czynnościach niedozwolonych oraz regułach pracy, dzięki zachowaniu których personel uniknie wszelkich zagrożeń. Druk Instrukcji BHP zamrażarki, podkreśla aby zamrażany asortyment podzielić na mniejsze porcje, aby w późniejszej obróbce łatwiej nimi dysponować. Zaleca się przechowywanie produktów w pojemnikach lub foliowych torebkach opisanych kartkami z nazwa produktu oraz terminie jego przydatności do spożycia.Rozmrażanie komory mroźnej powinno poprzedzać odłączenie maszyny od źródła napięcia. Następnie w celu rozmrożenia należy wypakować produkty (pozostawiając otwarte drzwi urządzenia). Powstałą w wyniku stapiania wodę, trzeba usunąć ręcznikiem lub mopem. Do czynności niedozwolonych należy usuwanie metalowymi przedmiotami szronu oraz lodu, gdyż proces ten może w sposób nieodwracalny uszkodzić zespół chłodzenia. Zabronione jest także przyspieszanie stapiania zmarzliny przy użyciu urządzeń grzewczych tj. suszarki do włosów, farelki czy promienników. Instrukcja bezpiecznej obsługi zamrażarki do edycji, pobrania i wydruku za darmo.