Instrukcja bezpieczeństwa dla płyty indukcyjnej stanowi dokument, w którym przybliżone zostały zasady właściwego dla użytkownika i otoczenia, zasady korzystania ze sprzętu w gastronomii. Przepisy BHP zawarte w formularzu stanowią procedurę postępowania dla personelu obsługującego sprzęt. Kluczowe jest lokalizacja płyty grzewczej, gdyż zaleca się aby nie miała ona kontaktu z materiałami łatwopalnymi - drewnem, tapetą, papierem oraz urządzeniami, które mogłyby zostać zakłócone na skutek jej pola magnetycznego. Należy również dobrać odpowiednie, dedykowane dla tej metody gotowania garnki, które muszą mieć odpowiedni typ i średnice. Prawidłowe działanie urządzeń indukcyjnych gwarantuje jedynie właściwa obsługa. Nie dopuszcza się przekraczania wartości granicznych określonych przez dane techniczne, zalewanie powierzchni grzewczej wodą lub innymi cieczami i dokonywanie samodzielnych napraw. Urządzenie powinno być używane tylko do celów, dla których zostało pierwotnie zaprojektowane. Szklana płyta jest bardzo gorąca, więc wszelkie procesy czyszczenia i konserwacji lub naprawy powinny być wykonywane po jej wychłodzeniu. Przed myciem należy wyłączyć urządzenie z prądu i delikatnie przemyć je zwilżoną szmatką, bez używania środków szorujących, które mogą spowodować uszkodzenie gładkiej powierzchni. Druk Instrukcja BHP obsługi płyty indukcyjnej wymienia czynności przed, w trakcie oraz po zakończeniu pracy ze szczególnym uwzględnieniem czynności niedozwolonych, do których zaliczmy obsługę sprzętu przez osoby z rozrusznikami serca, dzieci i inne osoby niepowołane. Ważne jest aby przed umyciem zawsze wyłącz urządzenie z prądu i poczekać aż wystygnie. Wzór Instrukcji BHP dla kuchenki indukcyjnej do wydrukowania, edytowania i pobierania za darmo.